Echtpaar van de Burgt over wonen met zorg in de toekomst

Meneer en mevrouw van de Burgt zijn al een leven lang samen. Al een paar jaar wonen ze in Het Sterrenwiel. Zodat, als een van beiden ziek zou worden, de ander niet alleen achter zou blijven. “Met het oog op de toekomst zijn we hiernaartoe verhuisd.”

Toen ze een jaar of 18 waren, leerden meneer en mevrouw van de Burgt elkaar kennen in een jeugdhuis in de binnenstad. “Hij zag wel wat in mij, dat begrijp je wel natuurlijk”, vertelt mevrouw van de Burgt lachend. Inmiddels zijn ze 62 jaar getrouwd én een zoon, twee dochters, zes kleinkinderen en drie achterkleinkinderen rijker. “En nummer vier is onderweg!”

Eigen spullen

“Toen we trouwden, zijn we begonnen op de Voorstraat, in een bovenwoning”, vertelt meneer van de Burgt. Vervolgens woonde het echtpaar in verschillende wijken van Dordrecht. Toen mevrouw meer last van haar reuma kreeg, zijn ze verhuisd naar een 55-plus-appartement in Sterrenburg. “Als ik boodschappen ging doen, kwam ik altijd langs Het Sterrenwiel. Ik zei altijd: ‘daar wil ik wel wonen’. Toen we deze woning gingen bekijken, hebben we dan ook gelijk ja gezegd.” Zij vult aan: “We zitten hier hartstikke fijn. We hebben een leuk uitzicht, ik zit graag in de loggia als het goed weer is, met mijn voeten op een bankje. En we zitten tussen onze eigen spullen, die konden we hier allemaal kwijt.”

Mantelzorger

Sinds zijn vrouw is gevallen en haar arm niet meer kan gebruiken, is meneer van de Burgt steeds meer haar mantelzorger geworden. “Ik help haar met opstaan en aankleden, maak het ontbijt en daarna zet ik koffie. Rond een uur of één maak ik een boterhammetje. ’s Middags zorg ik weer voor koffie. Ik kook ook – maar als het moet, kunnen we gebruikmaken van de maaltijdservice. En ’s avonds help ik weer met naar bed gaan.” “Ja, hij doet alles”, beaamt zij, “ook de boodschappen in het winkelcentrum.” “Alleen strijken doe ik niet”, lacht hij. “Onze hulp doet dat.”

Wonen met Zorg

Als oudste in het gezin waar hij opgroeide, moest hij altijd al veel voor zichzelf zorgen. En ook in zijn werk en vrije tijd was hij een bezige bij. “Ik ben van mijn zevende tot mijn zeventigste actief geweest in de sport en ben 43 jaar voetbalscheidsrechter geweest.” Meneer en mevrouw van de Burgt zijn dus gewend om alles zelf te regelen. Dat is ook de insteek van Wonen met Zorg bij Salios. “Maar als er iets is, kunnen we zo iemand aanspreken. Het personeel is allemaal even aardig.”

Ontspanning

Er is gelukkig ook tijd voor ontspanning. “Ik ga donderdagsmiddags hier beneden klaverjassen”, vertelt meneer van de Burgt. “En twee, drie keer in de week gaan we beneden koffiedrinken.” “Ze kennen ons daar allemaal”, vervolgt mevrouw van de Burgt enthousiast. “En vrijdagsmorgens ga ik hier altijd naar de kapper.” Maar het meest geniet het echtpaar als de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen op bezoek komen. Trots laten ze een foto zien met de vier generaties. “Die ene is nog geen 4 jaar, maar die kletst de oren van je hoofd. Als ze binnenkomt, kijkt ze al om een hoekje en roept: ‘opa, waar ben je?’”

Tevreden

Het echtpaar woont duidelijk naar tevredenheid in Het Sterrenwiel. “Dat is absoluut waar”, beamen meneer en mevrouw van de Burgt. Meneer: “Zowel qua omgeving als hulp en beschikbare faciliteiten zitten we hier op onze plek. Ik voel wel dat ik soms tegen mijn limiet aan zit. Daarom is het fijn dat we nu hier wonen. Als je meer zorg nodig hebt, dan hoef je hier niet weg. Dat is heel prettig.” Mevrouw: “En als één van ons iets overkomt, weten we dat er zorg geregeld kan worden voor de ander. Dat is een prettige gedachte.”

“Met het oog op de toekomst zijn we hiernaartoe verhuisd”

Gerelateerde artikelen

Samen, Durven, Zien – nieuwe zorgvisie groots gelanceerd 

Nieuwe publicatie: Onderzoek naar kwaliteit van leven bij mensen met Korsakov 

Alzheimer café Dordrecht 16 juni

Een waardevolle maandelijkse bijeenkomst.

Huurverhoging per 1 juli 2025

Visitatie REC Korsakov het Dijckhuis succesvol verlopen

Op dinsdag 3 juni vond de visitatie plaats van het Regionaal Expertisecentrum (REC) Korsakov Het Dijckhuis, onderdeel van Salios.

Van inzicht naar impact

Steeds meer mensen die te maken krijgen met onvrijwillige zorg weten de cliëntenvertrouwenspersoon onvrijwillige zorg (CVP) te vinden. In 2024 ondersteunden CVP opnieuw meer cliënten en vertegenwoordigers dan in voorgaande jaren.

De Hoop en Salios bundelen krachten voor betere Korsakov-zorg

Muziek opent deuren

Gemeente Zwijndrecht, Stichting Ambachtse Muziekschool en Salios bundelen hun krachten om mensen met dementie structureel te laten genieten van muziek en beweging.

Het Sterrenwiel tijdelijk thuis voor activiteiten Buurtwerk tijdens verbouwing

Het Sterrenwiel tijdelijk thuis voor activiteiten Buurtwerk tijdens verbouwing

Vanaf 12 mei biedt Het Sterrenwiel (een locatie van zorgorganisatie Salios) een tijdelijk onderkomen aan de activiteiten van Buurtwerk. Door de geplande verbouwing van hun eigen locatie zocht Buurtwerk naar een oplossing om zoveel mogelijk activiteiten gewoon door te laten gaan – en die is gevonden in Het Sterrenwiel.

Huurprijzen Salios

Lees hier meer over de huurprijzen van Salios in het licht van de beoogde bevriezing van de huurprijzen door de overheid. 

Samen bouwen aan maatwerkzorg

voor mensen met dementie op jonge leeftijd

Nieuwe zorgvisie Salios

Samen durven zien: We willen de zorg van morgen toekomstbestendig maken.