Linda loopt mee…in de keuken.

Personeelsadviseur Linda Booi loopt af en toe mee op een afdeling van Salios om zo een goed beeld te krijgen van de afdelingen waarvoor zij werkt. Een tijdje terug liep ze mee in de keuken en schreef daarover dit verhaal! En… lijkt het jou iets om in deze keuken te werken? Dat komt goed uit, want we hebben een vacature voor een zelfstandig werkend kok

“Het is alweer een tijdje geleden dat ik letterlijk én figuurlijk een kijkje nam in de keuken van de Salios locaties aan de Haaswijkweg Oost in Dordrecht. Afgelopen voorjaar liep ik twee keer een paar uur mee om te proeven wat er in de keuken gedaan wordt.

Ik meldde me bij de keuken; allereerst kreeg ik een haarnetje (want zonder haarnetje kom je de keuken niet in!) en een schort. Natuurlijk direct handen wassen, en vervolgens kon ik aan de slag! De eerste uitdaging: ingrediënten zoeken voor 40 liter aspergesoep, hoe dan!? Hoe weet je wat je moet maken, wat er in een gerecht zit en hoeveel je nodig hebt? Gelukkig staat dat allemaal in de menulijsten. Aan de slag!

Verse maaltijden
In de keuken wordt er vers gekookt voor alle bewoners van de locaties aan de Haaswijweg Oost, maar ook voor de cliënten van onder andere Parkstaete. Dat zijn nogal wat maaltijden, kan ik je zeggen! Het viel me op dat iedereen in de keuken goed op elkaar is ingespeeld; ieder heeft eigen taken en verantwoordelijkheden. De koks, sous-chef en medewerkers voedingszaken werken efficiënt om de maaltijden voor de bewoners op tijd klaar te hebben voor het transport.

Uitgebalanceerd menu voor de bewoners
Voor de maaltijden van bewoners wordt van tevoren een uitgebalanceerd menu samengesteld, waarbij de bewoner kan kiezen uit drie menu’s (algemeen, wereld en vega). Ook daar zijn diverse varianten in. Je kunt je voorstellen dat sommige bewoners volgens een bepaald dieet moeten eten, bijvoorbeeld zoutloos, vezelrijk, eiwitrijk, enzovoort. Ook als iemand iets écht niet lekker vindt, wordt een deel van het menu aangepast. Of stel je voor dat je geen vast voedsel meer kunt eten; dan wordt het in onze keuken gemalen en als mixmeal aangeboden. Allemaal heel logisch, hoor ik je denken, maar hoe krijg je dat dan voor elkaar? Heel simpel: voordat een bewoner bij ons komt wonen, worden dit soort wensen en eisen goed afgestemd, en tussentijds kan dit vanzelfsprekend aangepast worden. Dit wordt dan ook weer doorgegeven aan de keuken.

De juiste maaltijd voor de juiste bewoner 
Hoe gaat dat nou, al die maaltijden op de juiste manier bij de juiste personen krijgen? In de keuken werken we met een zogenoemde band. Dit is letterlijk lopende band werk; je staat met 4 à 5 collega’s aan de band. Aan het begin van de band zorgt een collega voor borden op een warmhoudplaat, en daar gaat een menukaart bij per persoon, gesorteerd op afdeling. Op de menukaart staat welke maaltijd deze bewoner krijgt: een normale portie of een grote portie, soort menu, speciale dieetbehoeften — alles staat op deze kaart. De kaart wordt onder het bord geplaatst, het eten wordt in delen opgeschept: één collega zorgt voor de aardappelen, een andere collega schept de groenten op, en de laatste collega in de rij voegt het vlees toe en doet de deksel op het bord. Aan het einde van de band worden de kaarten onder de borden geschoven, zodat men ook op de afdeling weet van wie welk bord is. In principe eten de bewoners tussen de middag warm, maar indien gewenst eten ze op een ander moment; in dat geval is een warmhoudplaat natuurlijk overbodig. Alle dienbladen worden in transportkarren geplaatst, en het team Logistiek staat vervolgens klaar om de maaltijden naar de afdelingen te brengen. Daar zorgt de zorg ervoor dat de bewoner het juiste bord krijgt.

Samenwerking met de brasserie 
Ook wordt er nog gezorgd voor lunch in het restaurant; dit doet de keuken in samenwerking met de brasserie. Je kunt daarbij denken aan soepen, kleine maaltijden en broodjes. Daarnaast kunnen er aanvullende aanvragen zijn, bijvoorbeeld de lunch voor de introductiedag, een afscheidsreceptie of een netwerkontbijt. Deze aanvragen worden gedaan via Facilitor en worden over het algemeen vers bereid op de dag zelf.

En na het koken moet er worden afgewassen. Dat is ook een hele onderneming: iedereen werkt mee en alles wordt in rap tempo schoongemaakt en klaargezet voor de volgende dag. Een geoliede machine kun je wel zeggen!

Aan het einde van de dienst werd mij gevraagd: wat doe je nu liever, dit of je eigen werk? Daar moest ik wel even over nadenken, want hoe mooi is het om alle bewoners van een goede maaltijd te kunnen voorzien?!

Ook maaltijden van Brasserie de Brink worden in de keuken bereid en deze Brasserie is er niet alleen voor de bewoners en medewerkers, iedereen is van harte welkom! Wil jij ook de culinaire kunsten van onze koks proeven? Elke donderdagavond kun je voor €14,50 genieten van een vers bereide maaltijd in de brasserie. Op het Instagram-account van Salios kun je het 3-gangen weekmenu zien. Via 078-622 00 00 kun je reserveren!”